Hypotese:
Jeg tror at det kommer til å bli forskjellige farger på de forskjellige stoffene.
Hensikt:
Påvise hvilken flammefarge som kjennetegner de ulike stoffene/saltene.
Utstyr:
Utstyret vi brukte var åpen flamme (gassbrenner), to jernstaver, en klype til å holde jernstaven med, åtte porselensskåler(en med vann, en tom og en til hvert stoff), Natriumklorid, Kaliumklorid, Kalsiumklorid, Bariumklorid, Strontiumnitrat og Kobberklorid.
Beskrivelse:
Vi begynte med å putte staven med et stoff av gangen inn i flammene for å se hvilken farge flammen fikk. Vi startet med Natriumklorid så tok vi Kaliumklorid, Kalsiumklorid, Bariumklorid, Strontiumnitrat og tilslutt tok vi Kobberklorid.
Observasjon:
Vi startet med å dyppe staven ned i porselensbollen med vann for at stoffet eller saltet skal feste seg bedre. Så dyppet vi den våte staven ned i det ene stoffet eller saltet og puttet det inn i flammen. Dette gjorde vi med alle stoffene og saltet. Dette var det vi fant ut:
Kjemisk formel Kjemisk navn Flammefarge
NaCl Natriumklorid Oransje
KCl Kaliumklorid Lilla
CaCl2 Kalsiumklorid Rød-Oransje
BaCl2 Bariumklorid Knall Oransje
Sr2 Strontiumnitrat Rød-Oransje
CuCl Kobberklorid Blå, Grønn og Lilla
Min konklusjon er at alle atomer har flere skall som består av flere elektroner. Helt innerst ved kjernen er det mye mindre energi enn helt ytterst. Så når man påfører varme på et stoff gir det energi til elektrone son at de hopper ut til skall som er lenger ute. Når elektronene blir tomme for energi spretter de tilbake til sitt opprinnelig skall. Den energien som elektronene gir fra seg når de spretter tilbake ser vi som lys, fargen vi ser avgjøres av hvaslags stoff som ble brukt. Som for eks. en nyttårsrakett som er grønn tyder på at raketten hadde kobberforbindelse i seg.
Klem Lynet